Taxa pe … muzica ambientala

Restaurantele, barurile, fast food-urile dar si hotelurile, cazino-urile si mall-urile si alte structuri asemanatoare ca şi mijloacele de transport in comun, aeronavele, garile si aeroporturile, salile de evnimente si stadioanele vor trebui sa plateasca o taxa suplimentara pentru a putea difuza muzica in incinta lor.
Taxele si metodologia sunt cuprinse intr-o Decizie a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), publicata in Monitorul Oficial. (ORDA, care a admis o cerere a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturile de Autor – UCMR – ADA . Acaesta stabileste că fiecare utilizator de opere muzicale in scop ambiental are obligatia ca, inaintea oricarei utilizari de opere muzicale, sa obtina din partea UCMR – ADA “autorizatia licenta neexclusiva pentru utilizarea operelor muzicale si sa plateasca remuneratii”, potrivit Mediafax, preluata in presa centrala.
Cele mai mari taxe vor fi platite de mall-uri si cazino-uri, respectiv centrele comerciale cu o suprafata de peste 6.000 de mp vor plati 1.800 de lei pe luna (la care se adauga 200 de lei pentru fiecare transa de pana la 1.000 de mp ce depaseste suprafata de baza de 6.000 de mp), in timp ce operatorii de cazinouri vor plati 1.000 de lei pe luna (cele cu o suprafata de pana la 200 de mp) si 1.700 de lei pe luna (cele de peste 200 mp).
Organizatorii de targuri si expozitii in spatii acoperite, de peste 4.500 de mp au de platiti 1.500 de lei pe luna (la care se adauga 500 de lei pentru fiecare transa de pana la 1.000 de mp suplimentara). Salile de nunti, petreceri si baluri in orase si in statiuni turistice vor avea de achitat 300 de lei/ eveniment.
Hotelurile de cinci stele vor plati 5 lei/camera/luna, iar cele de patru stele 4 lei/ camera/luna.
Restaurantele, barurile, fast-food-urile de peste 500 de mp, din orase si statiuni turistice vor plati 350 de lei/luna (la care se adauga 50 de lei pentru fiecare 100 mp in plus).In comune si sate, taxele sunt mai mici, respectiv restaurantele, barurile si fast-food-urile au de platit in jur de 250 de lei/ luna, iar salile de nunti si petreceri 100 de lei/ eveniment.
Scolile de dans cu o suprafata de peste 200 de mp au de platit 150 de lei/ luna (plus 70 de lei pentru fiecare 100 mp in plus), muzeele o taxa lunara de 50 de lei, birourile sau centrele administrative – 25 de lei/ luna, iar centrele sau cabinetele medicale – 50 de lei/ luna. Si mijloacele de transport in comun vor achita o taxa pe muzica ambientala de 25 de lei/ luna/ mijloc de transport. In cazul microbuzelor, taxa este de 30 de lei/ luna, masina, a taxiurilor de 15 lei/luna; iar aeronavale vor avea de achitat 200 de lei/ luna; aeroporturile cu trafic international trebuie sa plateasca 200 de lei/ luna/spatiu de asteptare, cele cu trafic intern 100 de lei/ luna/spatiu de asteptare, iar lista continua. Plata acestor taxe se va efectua lunar, termenul fiind data de 15 a lunii. La remuneratiile prevazute in metodologie se adauga cota legala de TVA, iar pentru intarzieri, se vor aplica penalitati de 0,5%/ zi.
adriana.popescu@foodbar.ro

Campanie aniversara Jerry’s Pizza la 15 ani de activitate
Premiile Food & Bar 2011 – momentul adevarului in horeca
Close